vrijdag 30 november 2007

My Trip In A Short Story





Before the whole Serious Request-circus is going to kick off on the 19th of December,I would like to give you some first hand information and reports of my trip to the Central African Republic on this Blog.


When I'm done editing my audio reports,I will place them on this Blog as well,but I start with this little text I wrote about my experiences on the drinking water situation in Central African Republic.It is in Dutch because that's my native language ofcourse.If you really need an English version please let me know ( soulfly@orange.nl ) than I will see what I can do.


I hope you enjoy reading this one!



Water.



In ons land een veelbesproken ding.Of het dondert met bakken uit de hemel en maakt ons langzaam depressief, of het overstroomt onze riviergebieden en dorpen met alle gevolgen van dien.En ooit ging het echt fout, liep Zeeland onder water en er waren veel slachtoffers te betreuren.

Water.
Je wast je ermee, je trekt je toilet ermee door, je maakt je auto er mee schoon, je vaart erop, je zwemt erin,en……je drinkt het.Je drinkt het omdat het kan.Het is nodig, zuiver, het is veilig en het is nog lekker ook.

Op 7 uur vliegen van Schiphol is de situatie meteen en rigoreus veranderd.Een straatarm land, waar de strijd om drinkwater aan de orde van de dag is.Waar water de duidelijke scheidslijn tussen leven en dood markeert.Een land waar iedereen knokt om gezond te blijven.

De Centraal Afrikaanse Republiek ligt zoals de naam al zegt in het hartje van Centraal Afrika.Ingeklemd tussen Tsjaad en Congo, met een lang stuk Sudan als Noordoostgrens en de vriendelijke buren van Kameroen aan de Westzijde.Een land waar jarenlang niets over bekend was.Het echte diepe donkere Afrika waar de dood op de loer lag en je als blanke sterveling alleen heenwilde als je Gods woord wilde prediken of heen moest vluchten via het Vreemdelingenlegioen.
Een land met een roerige politieke geschiedenis sinds de onafhankelijkheid van Frankrijk in 1960.Een land met grenzen getekend door bloed en machtswellust.
Maar ook een werkelijk prachtig en hoog vruchtbaar land met leeuwen, apen,nijlpaarden en giraffen.Een land met het kleinste volk ter wereld, de pygmeeen, die nog steeds diep in het bos,bijna ongerept leven.Een land met een rijke cultuur en prachtige mensen met mooie verhalen.
Een land met bodemschatten die liggen te wachten: Goud,Uranium en Olie.

Een land met toekomst zou je zeggen op basis van het laatste, maar vooralsnog is niets minder waar.De Centraal Afrikaanse Republiek ( C.A.R ) wordt opgehouden in haar ontwikkeling door onder andere een groot drinkwaterprobleem.
Een volwassen en gezond mens kan maximaal 72 uur zonder drinkwater.Dan is het gebeurd.Vanaf 48 uur beginnen er al vitale functies uit te vallen en na 72 uur ben je zeker dood.Zo broodnodig heeft ons lichaam vocht nodig.
In de C.A.R is veel en veel te weinig schoon drinkwater te vinden.Er ís dus wel water,anders zou het land ook niet zo vruchtbaar zijn, maar het water is niet schoon en dus niet te drinken.Omdat de mensen wel water MOETEN drinken vanwege het bovenstaande, wordt een groot gedeelte van de bevolking dus ziek.Ziektes als diarree en dysenterie zijn in de C.A.R absolute moordenaars.Ze onttrekken met hoge snelheid grote hoeveelheden vocht aan je lichaam dat je vervolgens weer probeert aan te vullen met wederom vervuild water waardoor je niet beter wordt, alleen maar zieker.Dat heb ik met mijn eigen ogen kunnen zien en voelen.Hele gezinnen die eigenlijk te ziek zijn om er op uit te gaan voor water maar wel moeten.Ouders die al kinderen verloren hebben aan diarree en waar het volgende kind net ziek is geworden.Graven van mensen (godverdomme wat veel kinderen weer) die het niet gered hebben.En dan is de echte droogte periode nog niet eens aangebroken




De vicieuze cirkel van ziekte en vervuild drinkwater is het grootste probleem in veel Afrikaanse landen.
Zo gauw als die cirkel doorbroken wordt, kun je gaan denken aan opbouw van een economie, het uitbannen van epidemieeen en andere ziektes, het aanpakken van malaria enz.
Zo lang er geen schoon drinkwater is kan je ziekenhuizen bouwen en medicatie geven, maar mensen zullen keer op keer weer ziek zorden omdat er gewoonweg geen schoon water is.Zonder schoon drinkwater kun je graven gaan delven.Dat is de realiteit.


Water.
Aan de basis van alle leven en ontwikkeling.Van ongekend belang voor het individu,maar dus ook voor de ontwikkeling van een hele samenleving.
Water.
De oplossing is vaak simpel,goedkoop en meer dan doeltreffend.De drinkwatervervuiling komt mede doordat de mensen in Centraal Afrika geen idee hebben van hygiene.Dat is niet omdat ze achterlijk zijn, maar als je je voorstelt dat zij op dat gebied ongeveer leven in de tijd dat de Spanjaarden hier bij ons de scepter zwaaiden dan zou je daar je conclusies uit mogen trekken.Ze weten het niet omdat ze het nooit geleerd hebben.Als je iedere dag moet vechten om te overleven dan heb je geen tijd om de microscoop uit te vinden,laat staan bacterieen te bestuderen.
Dat moeten wij ze dus leren.Die educatie staat aan de basis van een goed waterprogramma.Leer mensen op een goede manier om te gaan met schoon drinkwater zodat je het zelf niet vervuild en het dus ook schoon blíjft.Dat educatieprogramma kost voor een regio van 8 dorpen nog geen 100 Euro.Simpel,goedkoop en zeer doeltreffend.Op de plaatsten waar ik geweest ben waar mensen voorgelicht waren, zag je meer dan duidelijk de progressie in hygiene en veel minder zieke mensen.

Bij gebrek aan schoon oppervlaktewater moet er geboord worden naar schoon grondwater.Dat is er wel degelijk maar moet van ongeveer 12 tot 35 meter diep opgeboord worden om vervolgens dat gat te voorzien van een pomp.Ook dat is goed mogelijk.Voor 1200 Euro wordt er een volledig werkzame pomp geplaatst die eveneens weer een regio van dorpen van schoon en gezond water kan voorzien.Die pomp heeft een levensduur van minimaal 15 jaar.Reken maar eens uit wat dat dus eigenlijk kost.Simpel,goedkoop en doeltreffend.En de blijdschap die ik op de gezichten van mensen heb gezien toen er water uit de pomp kwam was onbeschrijflijk.

Water.
Zomaar even een paar oplossingen voor het waterprobleem.Er zijn er nog veel meer,die allemaal niet al te veel geld kosten en echt helpen.

Dat heb ik gezien en mogen smaken, want ook voor mij lag het schone drinkwater niet voor het opscheppen.Ook ik heb gedronken van bronnen en pompen.Ziek ben ik niet geworden.wel overtuigd van de absolute noodzaak om de wereld te helpen aan schoon drinkwater.

Groet
Eric Corton

3 opmerkingen:

Anoniem zei

waarom niet:)

Anoniem zei

Heb zojuist een weekendje Parijs gewonnen . Ik heb de tckets en de reservatie al binnen. Als je ook wil winnen gewoon aanmelden op hun nieuwsbrief.
[url=http://www.vakantiestart.info]
vakantiestart[/url]

Peter zei

Onderschat Hans Jansen niet. Ik zag je samen met Hans Jansen bij P&W. Het cynische beeld van Hans over ontwikkelingshulp is simpelweg waar. Wat jij doet is weliswaar zeker oprecht bedoeld maar overschat het niet door de publiciteit. Dat meisje heeft even een goed moment in haar leven gehad. Ik ben blij dat je dat hebt gedaan. Maar laat het daarbij. Er zijn minstens 100 miljoen van dit soort meisjes in Afrika. Die kunnen we niet helpen. Dat is simpelweg niet reeel. Daar zijn wij ook niet verantwoordelijk voor. Je moet je niet alles aanrekenen wat in Afrika fout gaat. Dat doen de mensen daar zelf. Dat doen de tirannen daar zelf. Door wie worden deze tirannen gesteund? Door Amerika, China en ja zelfs Europa met zijn moralistische opvattingen. Wij zorgen ervoor dat Afrika zich niet ontwikkeld. Dit komt door de verkeerde manier van ontwikkelingshulp. Door handelsbarrieres waardoor de Afrikaanse boeren niet hun waar in Europa aan de man kunnen brengen. Die tirannen vragen helemaal niet om ontwikkelingshulp. Zij zijn alleen geintereseerd in macht en een Zwitserse bankrekening. Dan maar helemaal niets doen? Nee joh natuurlijk niet. Maar niet blind achter de Oxfam Novibs en Rode Kruisen van deze wereld blijven aanlopen. Het enige wat deze partijen willen is dat het beeld over Afrika slecht blijft zodat zij geld blijven krijgen. Zichzelf in stand houden dat is wat ze willen. Ik verwacht dat je voldoende kritisch vermogen hebt om dit te begrijpen en niet puur emotioneel hier naar te kijken. Als je dan toch iets concreets wil doen: waarom haal je haar niet naar Nederland. Nu heb je een boek, die je promoot en daar krijg je ongetwijfeld geld van. Maar is dat geld alleen voor jouw? Dan verdien je dus aan haar. Is dat niet cynisch? Geef het geld aan een goed doel. En kijk hoe je de macht van die tirannen kunt breken. Nederland is echter een te klein podium. Je moet de publieke opinie in Amerika om krijgen. Dan verander je wezenlijk iets. Ik geef toe dat dit erg ambitieus is. Ik geef alleen nog maar aan kleinschalige projecten en niet an grote organisaties. Die vertrouw ik simpelweg niet. Die zijn gecorrumpeerd met de tirannen.